NCCAAPM 2013 Fall Meeting Agenda

The Hilton Garden Inn

1801 Deming Way, 53562 Middleton

Friday, October 11, 2013

 

 


 

 

 

                       

 

 

 

                                                            Download Agenda  (pdf)

 

 

7:30 am–8:00 am            Registration and Continental Breakfast

 

8:00 am–8:10 am            Welcome, Introductions and Announcements (10 min)

 

   8:10 am–9:40 am Morning Session 1 (90 min)

 

 



Randell Kruger

A Summary of the Effective Dose Assessment for Participants in the National Lung Screening Trial (NLST) Receiving Posterior-Anterior (PA) Chest X-ray and Low-Dose Computed Tomography (CT) Examinations (30’)

Edward Bender

Increasing Dose Gradient and Uniformity in Small Fields Using Modulation: Theory and Prototypes for Cone-Based Stereotactic Radiosurgery (30’)

Yue Yan

Comparison Study of Intensity Modulated Radiotherapy Using Conventional and unflattened photon beams based on Specific Clinical Cases (30’)


 


   9:40 am–10:10 am           Coffee Break (30 min)

 

  10:10 am–12:00 pm          Morning Session 2 (110 min)

 

 



Larry DeWerd

Calibration of AAPM ADCLs is more than a number (55’)

John Bayouth

Why and how to enable quantitative imaging in medicine   (55’)

 

 

 


                     12:00 pm–12:45 pm   Lunch Break (45 min)

 

  12:45 pm–1:30 pm            NCCAAPM Business Meeting (45 min)

 

                                    2013 NCCAAPM  Spring Business Meeting Minutes

                                    2013 NCCAAPM  Fall Business Meeting Agenda

 

  1:30 pm–3:00 pm Young Investigator Presentations (90 min)


 

 

 

Martha Malin

Towards a Spectroscopic Determination of Dose To Water for Low-Energy Brachytherapy Sources

Feng Liu

Online Adaptive Radiotherapy for Lung Cancer of Mutli-targets

Maasa Hosotani

Effects on Setup Errors: Using PreciseBite for Head and Neck Patients

Phil Prior

The Research Analysis Platform and IGRT Database (RAPID) software tool for the analysis of three dimensional conformal radiation therapy for node positive breast cancer

Victor Chen

Online Adaptive Replanning for Sequential Boost after Whole Breast Irradiation

Entesar Dalah

Impact of partial volume effect for using PET to define metabolically active tumor volume for pancreatic cancer

 


3:00 pm–3:30 pm            Coffee Break (30 min)

 

3:30 pm–4:40 pm            Final Afternoon Session (70 min)


 

 

John Wochos

SBRT Position monitoring with ExacTrac following CBCT (20’)

Michael Grams

Clinical Implementation of Gafchromic Film:  Trials, Tribulations, and Triumphs (20’)

Jennifer Smilowitz

AAPM MEDICAL PHYSICS PRACTICE GUIDELINE # 5: Commissioning and QA of External Beam Treatment Planning System Dose Calculations (30’)


    4:40 pm                 Meeting Conclusion and Student Awards


 

CAMPEP (9.36 hours including 3.36 hours from the special topic meeting on 10/10/2013) and MDCB (4.0 hours all from 10/11/2013) credits will be applied for.

 

Pre-Registration: Email William Geisler to register for this event at: geisler.william@marshfieldclinic.org and specify you’re attending the half-day special topic meeting (10/10/2013), or the NCCAAPM fall meeting (10/11/2013), or both. All registrations payable at the meeting site by cash or check and include breakfast & lunch for the 11th and snacks for both days; please register early to help planning.

Registration Fees:

·          10/10/2013, half-day meeting: $10.00 early registration (by 9/30/2013); $20.00 late and on-site registration (after 9/30/2013).

·          10/11/2013, NCCAAPM Fall meeting: $20.00 early registration (by 9/30/2013); $30.00 late and on-site registration (after 9/30/2013).

·          If you desire CAMPEP credits there is an $8 additional charge.

·          There is no fee for student registration, but please RSVP.

 

Directions, parking and hotels; see website: http://chapter.aapm.org/nccaapm